Vidanjör nedir sorusu özellikle ev ve iş yerlerinde altyapı sıkıntı yaşayanlar tarafından çok araştırılıyor. Vidanjör, birçok farklı çamur ve sıvı atıkların yüksek emiş güçlü vakumlarla çekilip tankere gönderilmesini sağlayan araçlardır. Bu araç sayesinde çamur ve sıvı atıklar çevreden uzaklaştırılır. Vidanjörler sayesinde lisanslı tesislerine taşınan atıklar, atık yönetimine uygun bertaraf edilir.
Çevre sağlığı ve sürdürülebilirlik açısından önem arz eden vidanjörler; yağmur suyu drenaj sistemleri, kanalizasyon sistemleri, foseptik çukurlar vb. altyapı sistemlerini temizliyor. Aynı zamanda bu sistemlerin bakımını da gerçekleştiriyor. Peki, vidanjör nedir ve çalışma prensibi nedir?
Vidanjör Çalışma Prensibi Nedir?
Vidanjör nedir sorusunun yanında vidanjörlerin çalışma prensibini de çok iyi bilmek gerekiyor. Özel vidanjör araçların çalışma prensibini yüksek emiş güçlü vakumların ve su pompalarının atıkları toplayıp akabinde Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında bertaraf etmesi oluşturuyor.
Vidanjör aracı çalışma prensibi şöyle sıralanabilir;
Vidanjörlerde yer alan vakum motoruyla hem katı hem de sıvı atıklar hortum yardımıyla tanklara çekiliyor.
Tankların içerisinde atıklar geçici depolanmaktadır.
Atıklar, bertaraf edilecekleri tesislere taşınarak boşaltma işlemi yapılır.
Yüksek basınçta su püskürtülerek tüm kanalizasyon sistemleri, yağmur suyu drenaj sistemleri temizlenir.
Vidanjör hizmeti sunulurken kullanılan araçlar, verimli çalışma prensibiyle dikkat çekiyor. Atıkların hızlı şekilde uzaklaştırılmasını sağlayan vidanjörler, kentlerin sağlıklı altyapıya sahip olmasını da sağlıyor.
Vidanjör nedir
Vidanjör Nedir ve Kullanım Avantajları Nelerdir?
Vidanjör nedir sorusunun yanında kullanım avantajlarının da bilinmesi gerekir. Vidanjör araçlar sayesinde hem altyapı temizleme hem de atık yönetimi süreçleri basitleşiyor. Kiralık ve satılık vidanjör kullanım avantajları şu şekildedir:
Kiralık ve Satılık Vidanjör Kullanım Avantajları
Çok Yönlülük
Büyük ve mini vidanjör çeşitleri birçok farklı alanda esnek çözümler sunarak atık toplama işini kolaylaştırmıştır.
Güven Standartlarına Uygun Çalışma
Atılım Vidanjör profesyonel ekibi, güvenlik standartlarını göz önünde tutarak çalışmalarını yürütüyor.
Zamandan Tasarruf
Atıklar hızlıca temizlenerek alandan tahliye edilir.
Ekonomiklik
Vidanjörlerle düzenli aralıklarla atıkların temizlenmesi uzun vadeli olarak bakım maliyetlerinin düşürülmesini sağlıyorlar.
Çevreye Duyarlılık
Atıklar, çevreye sıçramadan ve dökülmeden doğru şekilde bertaraf edilir.
Vidanjör nedir
Vidanjör Nedir ve Temel Bileşenleri Nelerdir?
Vidanjörler, çeşitli bileşenlerden oluşuyor. Bu bileşenler sayesinde yüksek performans gösterirler. Vidanjör temel bileşenleri şunlardır:
1 – Vakum Pompası
Vidanjörlerin temel bileşenlerinden olan vakum pompası, atıkları çok güçlü çekip tanka gönderiyor. Vakum pompası sayesinde tank içerisinde yer alan basınç önemli ölçüde düşürülür. Yüksek emiş gücüne sahip olan vakum pompaları, hem emme hem de basma şeklinde çift taraflı çalışabiliyor. Paslanmaz çelikle tasarlandığı için çok dayanıklıdır. Aynı zamanda patlama emniyet valfleri gibi birçok farklı güvenlik sistemlerinden de oluşuyor.
2 – Kontrol Paneli
Kiralık vidanjörkontrol panelinden de oluşuyor. Kontrol paneli sayesinde vidanjörlerin hem pompa hem de vakum işlemleri yönetiliyor. Kontrol paneli, vidanjörlerin üzerinde konumlanmıştır.
3 – Basınçlı Su Sistemi
Vidanjör nedir sorusunun yanı sıra vidanjörlerin temel bileşenlerinden olan basınçlı su sisteminin görevini bilmekte doğru hizmet almak açısından önemlidir. Basınçlı su sistemi, tıkanıklıkları giderir. Tıkanıklığın temizlenmesi için tazyikli su pompalar.
Vidanjör nedir
4 – Depolama Tankı
Vidanjörlerin depolama tankları, toplanan katı ve sıvı atıkları saklar. Depolama tanklarında atıklar geçici saklanmaktadır. Lisanslı tesislere götürüldükten sonra atıkların bertaraf edilmesi sonucunda depolama tankı da boşalır.
5 – Filtreleme Sistemi
Vidanjörlerde atıkları filtreleyen bir sistemde vardır. Filtreleme sistemi sayesinde atıklar öncelikle ayrıştırılır. Atıkların ayrıştırılmasının ardından da çevre sağlığı dikkate alınarak imha edilir.
6 – Vidanjör Nedir: Hortum Sistemi
Vidanjörlerde iki çeşit hortum var. Bu hortumlar, vakum ve boşaltma hortumu şeklinde ikiye ayrılıyor. Vakum hortumuyla atıklar, tank içerisine çekilir. Boşaltma hortumuysa isminden de anlaşılacağı üzere atıkları canlı ve çevre sağlığını tehlikeye düşürmeyecek bir alana boşaltır. Vakum ve boşaltma hortumlarının en önemli özelliği basınç, kimyasallar, çamur ve asitlere çok dayanıklı olmasıdır.
Vidanjör Çeşitleri Nelerdir?
Vidanjör nedir ve çeşitleri nelerdir soruları da çok merak ediliyor. Tıkanıklıkların açılmasını sağlayan vidanjör çeşitleri şunlardır:
1 – Kuka Vidanjör
Kuka vidanjör araçları, pis ve temiz su tanklı olarak üretiliyor. Vakumlama özelliği olan bu araçlar, basınçlı su pompasına da sahiptir. Yüksek basınçlı su sayesinde saha yıkama, kanalizasyon temizleme gibi birçok işlem yapılır. Özellikle 100 ile 200 bar aralığında su basıncına sahip olması işlemlerin kısa sürede tamamlanmasını sağlıyor.
2 – Kaset Boomlu Vidanjör
Kaset boomlu vidanjörlerde tıkanıklıkları yüksek basınçla açıyor. Kaset boomlu vidanjörlerle hem foseptik çukurlarda hem de kanallarda biriken pis atıklarla sular temizlenir. Kaset boomlu vidanjörler özel olarak tasarlandıkları için atıkların yok edilmesinde kesin çözümler sunuyor.
3 – Kombine Vidanjör
Kombine vidanjörler, kanalizasyon sistemlerindeki tıkanıklıkları açar. Kanalizasyon sistemlerinin tıkanmasına neden olan tüm fosseptik atıklar, kumlar, toprak, çakıl ve yabancı cisimler yok edilmektedir. Endüstriyel tesislerde kullanıma uygun şekilde tasarlanıyorlar.
4 – Mobil Vidanjör
Mobil vidanjörler diğer vidanjör çeşitleriyle kıyaslandığında daha hareketli yapıya sahiptir. Kompakt tasarıma sahip olduğundan dolayı istenilen alanlara kolayca taşınabiliyor. Özellikle dar alanlarda çok rahat kullanılıyor. Küçük boyuttaki atıkları çekip tesislere imha edilmek üzere taşır.
Kanallar, foseptik çukurlar vb. birçok alandaki yerlerin bazı kısımlarına ulaşarak atıkları temizlemek çok zordur. Böyle durumlarda teleskopik emiş boomlu vidanjörler kullanılarak ulaşılması en zor yerlerdeki atıklar dahi toplanarak bertaraf edilir. Teleskopik emiş boomlu vidanjörler, özellikle dar altyapıya sahip alanlarda çok rahat kullanılır.
Vidanjör nedir
Vidanjör Fiyatları Nasıl Belirleniyor?
Vidanjör fiyatları belirlemede birçok farklı etken öne çıkıyor. İlk olarak fiyat belirleme noktasında atıkların miktarına bakılır. Ayrıca atıkların taşınacağı yerin mesafesi ve türü de fiyatlandırmayı direkt etkiliyor. Atık toplamada kullanılacak vidanjör türü ve boyutu da etkilidir.
Kiralık vidanjörlerin ne kadar süre kiralanacağı da fiyatlandırma konusunda bir ayarlama yapılmasını sağlıyor. Fiyatlandırmayı vidanjörün hangi amaçla kullanıldığı ve kiralamanın yapılış şekli de belirlemektedir. Atılım Vidanjör ile iletişime geçerek detaylı olarak fiyatlandırma konusunda tam bilgi alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Vidanjör nedir ile ilgili sıkça sorulan sorularla cevaplarını şöyle sıralayabiliriz:
1 – Kombine Vidanjör Kullanım Alanları Nelerdir?
Kombine vidanjörler, basınçlı su püskürtme ve vakumlu sistemden oluşuyor. Bu sayede hem tıkanıklıkların açılması hem de kanalların temizliği çift yönlü olarak gerçekleşiyor.
Kombine vidanjör kullanım alanları şunlardır;
Endüstriyel temizlikle ilgili projeler
Kanalizasyon hatları temizliği
Boru hatları tıkanıklıkları
2 – Kuka Aracı Nedir?
Kuka aracı, geniş tank kapasiteli ve yüksek vakum gücüne sahip araçlardır. Kuka araçlarının tank kapasitesinin yüksek olması büyük projelerde kullanılmasını sağlıyor. Sanayi tesisleri başta olmak üzere belediye projelerinde kullanılması çok uygundur.
3 – Vidanjör Hizmeti Neden Alınmalı?
Vidanjör hizmetleri, altyapı sistemlerinin çevre ve canlı sağlığına uygun çalışmasını sağlamaktadır. Verimli şekilde sıvı atıkların yönetimi yapılır.